Reisebrev fra EYOF 2019, Azerbaijan Baku

Postet av Skedsmo Bryteklubb den 19. Aug 2019

European Youth Olympic Festival 2019

Lagbilde med de norske utøværne før avreise til Gardemoen, Olympiatoppen Norge.

 Annen hvert år arrangsjeres EYOF av Eurpoean Youth Olympic Committees. EYOF (forkortelse for European Youth Olympic Festival), er et sportsarrangement for ungdom som holdes annet hvert år. Her er det i alt 10 idretter, blant annet turning, bryting, friidrett og sykling, og 48 ulike nasjoner med trenere, dommere, utøvere og supportere. I år var det i alt 3000 utøvere spredt ut i de 10 ulike idrettene.

I år var vi, Viktoia og Kasper Øverby, noen av de rundt 35 norske utøverne som ble tatt ut for å representere Norge under EYOF, i de 10 forskjellige idrettsgrenene avholdt i baku. Dette året ble vi tatt ut til dette arrangsjemanget hvor Kasper gikk i 55kg klassen og Viktoria i 61kg klassen. Til sammen var det 5 andre brytere med fra Norge.

Dette året ble EYOF avholdt 21. – 27 Juli i Baku, Azerbaijan, en uke fylt med idrettspenning, erfring, samhold og mange spektakulære prestasjoner fra den norske troppen. Vi fløy sammen med den norske troppen den 19. – 20 Juli. Vi mellomlandet i Russland, og derretter fløy vi til Baku som er hovedstaten i Azerbaijan. Gjennom turen bodde vi i den olympiske landsbyen i Baku.

 

Området som er markert blått på kartet er Azerbaijan.


Bryte troppen til EYOF 2019, bak fra venstre: Lars Sander Eriksen - Marius Dalsbotten - Kasper Øverby - Viktoria Øverby - Eren Andre Gjægtvik. Foran fra venstre: Gudrun Høie - Christoffer Andresen - Othelie Annette Høie - Anne Svarstad.

I EYOF var arrangsjemanget en del av en lansiktig utviklings- og læringsprossess for unge idretsutøvere. Derfor valgte Olympiatoppen å sette fokus på sentrale læringselementer i forbindelse med precamper, andre forbredelsestiltak og gjennomføring av mesterskapene. Fra 18. – 19 Juli holdt Olympiatoppen en precamp før felles avreise den 19. – 20. Juli. Årets program var fylt opp med mange interessange forelesninger og aktiviteter for å bedre samholdet til utøverne i den norske troppen. I precampen fikk vi litt informasjon om tilværensen, informasjon om kosthold og å holde seg frisk. I tillegg fikk vi undervisning i Antidoping Norge, i mål og samspillsregler og en «bli kjent» trening, pluss en mental trening.

Årets lag som best av foredrasgholdere, trenere, leger/fysiterapauter var:

 • Gudrun Høie

  Trener for jentene (bryting)

 • Eren Andre Gjægtvik

  Trener for guttene (bryting)

 • Lene Eide

  Lagets fysioterapaut

 • Jan W.

  Styreleder

 • Tonje Hinze

  Leder og anvsar for turen og for hele den norske troppen

Vi landet den 20. Juli i baku kl. 05.00. Kaseper brøt litt mindre enn 24 timer etter ankomst til den olympiske landsbyen. Kasper greide innvinga og brøt den 21. Juli. Der Møtte han Hleb Makaranka. Det ble et tap, teknisk fallseier (0-8). Det viste seg i etterkant at Hleb kom til finalen, og vant EYOF i år. Da fikk Kasper muligheten til å bryte om bronsje medalje. Da møtte han en Russer i neste Kamp. Der brøt Kasper mye bedre og sto en hel kamp, pluss at han skårte poeng. Det ble til slutt et tap på poeng og stillingen ble til slutt 3-6 til Russeren. Det viste seg etterhvert at Motstanderen brøyt seg fram til en bronsjefinale, som han vant. Kaseper endte på en 12. plass av 17 brytere totalt 

Viktoria skulle ut i aksjon den 22. Juli mot Iva Geric fra Croatia, bronsjevinneren fra årets EM. Der sto Viktoria en hel kamp og skårte 2 poeng. Geric ble dessverre litt for sterk denne gang og vant kampen 8-2. Iva Geric Tapte semi finalen, så Viktoria fikk ikke rekval i dette mesterskapet. Viktoria endte på en 9. plass av 14 brytere totalt.

  

Bilde 1 av hallen

Bilde 2 av hallen

 

Othelie brøt den 23. Juli. Det var 18 deltakere i 57kg klassen og hun trakk Roza Settanamazi, HUN som Othelie møtte i bronsefinalen i EM og som othelie vant etter en tett kamp. Nå skulle det også bli tett, Othelie vinner tilslutt 3:2 etter flott taktisk bryting. Så i 1/4-finale møtte hun LTU som hun vant 8:0 og fall. Dermed klar for semifinale mot EST hvor Othelie bryter utrolig bra og vinner 9-0 og er klar for finale mot BLR. Finalen ble en spennende kamp hvor Othelie fikk advarsel mot seg og lå under 1:0, deretter et flott løft av Othelie som kun ble 2 poeng. Så da ledet Othelie 2:1, så forsøkte hun et angrep som resulterte i 2 poeng til BLR og stillingen ble 3:2, så da måtte Othelie jage poeng med 25 sek igjen og ble med på en kontring og endte dessverre med tap på poeng 7:2. Men en flott sølvmedalje ble det til Othelie I årets EYOF i Baku.

 

Her er Othelie etter at hun tokk imot sølvmedaljen sin.

 

Når alle bryterne var ferdige med å bryte, så vi på de mange forsjellige idrettene. Førts ut var Judo som konkurerte dagen etter brytinga var over. Så tok turen vidre il turn jentene, og derretter til svømming hvor vi brytere heiet på svømmeren Jon. Til slutt dro vi å så på de mange finalene i fridrett. Alle bryterne, og judo utøveren med treneren sin, dro ut for å spise på Hard Rock Cafe i Baku. Vi dro også til byen som trusiter etter at idrettene var ferdige med å konkurere. Til slutt så deltokk vi på avsluttningssermonien før turen tokk oss hjem igjen til Norge den 28. Juli.

Bilde 1 fra avslutningssermonien

 

Etter denne konkuransen, og ikke minst fra reisen, sitter vi igjen med mange nye venner fra andre idretutøvere fra Norge, samt andre land, mange fine historier og erfaring som vi tar med oss videre, og ikke minst videre til skedsmobryteklubb. Vi har fått en skikkelig boost og mer motivasjon til å fortsette arbeidet videre.

Bilde 2 av avslutnngssermonien: Viktoria og Kasper ved siden av den olympsike fakkelen

Mvh

Viktoria og Kasper Øverby

 

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.